Пряката демокрация на 21-ви век

DDfinalCoverWithSpine

Пряката демокрация на 21 век

Автор: Явор Тарински

Брой страници: 80

Поръчай: Издателство Anarres

Изтегли: Безплатно

Година: 2013

Проект “Живот след капитализма” има удоволствието да представи третата си книга – сборникът “Пряката демокрация на 21 век”, съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство “Анарес”, на което сме съоснователи.

“Пряката демокрация на 21 век”

Съдържание
1. Институциите на пряко-демократичното общество (Явор Тарински)
2. Избор чрез жребий като устойчива съпротива срещу олигархията (Етиен Шуар)
3. Девет аргумента в полза на демокрацията (Свейнунг Легард)
4. Как би изглеждала истинската демокрация? (Камила Хансен)

В състояние на задълбочаваща се многопластова глобална криза търсенето на алтернативи е все по-наложително. Целта на този сборник е именно представянето на една алтернатива – пряката демокрация.Днес е общоизвестно, че хората могат да организират сами своята работа на ниво работно място или част от предприятие. Дори съвременните социолози не само признават този факт, но и посочват, че групи от работници често се справят с работата си по-добре, ако управата им дава повече свобода и не опитва постоянно да ги „насочва”. Но това, което изглежда, че никой не е готов да признае, е капацитетът на хората да управляват своите дела и отвъд много малък радиус.

В този сборник са събрани текстове на активисти и интелектуалци от 21 в., целящи да покажат, че пряката демокрация е възможна и в големи мащаби. Те продължават една традиция на хоризонталност и самоуправление, базирана на асамблеи и жребий и твърдят, че тя е не само приложима днес, но и съдържа в себе си решението на кризата, в която се намираме.

Всички автори, включени в настоящия сборник се обединяват около идеята, че промяната към система, основана на принципите на пряката демокрация няма да бъде спусната отгоре. Неин двигател са масовите социални движения, които действат на демократични принципи. Това е и една от целите на тази книга – да провокира колективни действия отдолу.

Издателство “Анарес”

Анарес е утопична планета от романа на Урсула Ле Гуин “Освободеният”. Това е анархистка планета от двойната звездна система „Анарес-Урас”. Анарес е планета, на която живеят революционери, отделили се от Урас и създали егалитарно общество на взаимопомощ, солидарност, равенство и справедливост. На Анарес няма държава, правителство и други авторитарни институции, няма нито пазарна икономика, нито централизирано планиране – но е общество, което не е съвършено.

Както казва Урсула Ле Гуин в романа

„Като всички стени и тази имаше две лица, в зависимост от това къде се намираш: отвътре или отвън”.

Серия “Живот след капитализма”

Серията „Живот след капитализма“ е посветена на един нов свят след и извън капитализма (но също и след централизираното планиране) както на теория, така и на практика. Свят, основан на общочовешки ценности като солидарност, справедливост и самоуправление – светът на Анарес.

От април 2009 г. проектът „Живот след капитализма“ породи над 200 преводни и авторски материала, книгата „Докато питаме, вървим“ и много участия в медиите. Проектът и издателската серия са изградени на нейерархични и неавторитарни принципи и са отворени за участие, така че предложения за преводи и авторски текстове са добре дошли.

Целта ни е да разработваме, популяризираме и осъществяваме визии за живота в едно свободно, устойчиво и справедливо общество. Проектът „Живот след капитализма“ е създаден и поддържан изцяло от доброволци и активисти с некомерсиална цел. Организацията и функционирането на проекта са въплъщение на идеите, развивани в него.

——————–

Автор: Явор Тарински (съставител)
Година на издаване: 2013
Издател: издателство “Анарес”
Брой страници: 80
Корици: меки
Език: български
Размери: 13×20
ISBN: 9789549298550
Тираж: 500

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s