Гръцките власти използват карантината заради COVID-19, за да унищожат самоуправляваната фабрика Vio.Me

Автор: Явор Тарински

Screenshot-2020-03-30-at-11.43.21

Докато гръцкият народ е поставен под карантина поради пандемията на Коронавирусa, гръцките власти продължават своята политика срещу хоризонталните социални движения в страната. Държавата е намерила перфектния момент за провеждане на нова атака срещу самоуправляващата се фабрика Vio.Me в Солун: рано тази сутрин, придружени от два отряда за борба с безредиците, служители на държавната електрическа компания са прекъснали електрозахранването на фабриката.

Фабриката Vio.Me. се управлява директно от работниците от 2013 г. и от самото начало се ориентира към екологичното производство на възможно най-ниска цена, за да покаже солидарността си към засегнатото от кризата гръцко общество. Като един от най-ярките съвременни примери за икономическа пряка демокрация, фабриката до момента е атакувана от всички правителства (включително и лявата СИРИЗА), но продължава да съществува поради силна социална подкрепа.

Сега дясното правителство на Нова Демокрация е намерило перфектната обстановка, тъй като всички гръцки граждани са поставени под задължителна карантина, което изисква попълването на определени документи, преди човек да може да напусне дома си, иначе рискува солена глоба.

Вече има няколко случая на тази мръсна стратегия. На 15 март, само два дни след забраната за движение на гражданите по улиците, полицейски сили евиктнаха бежанци, които бяха приютени от солидарни активисти в историческия Политехнически университет в сърцето на непокорния квартал Екзархия. Няколко дни по-късно, на 19 март, властите арестуват 11 кюрдски и турски леви политически бежанци.

Всичко показва, че държавата ще се възползва от пандемията, не за да помогне на хилядите болни, а за да увеличи милитаризацията на гръцките градове и да се разправи със социалните борби и хоризонтални структури. Сега е моментът да покажем своята солидарност и да следим и разобличаваме репресивните действия на държавата.

По-долу е съобщението на Vio.Me след днешното прекъсване на електрозахранването:

Вампирите на властта, действащи в мрака, намериха„ подходящия “момент да прекъснат електрозахранването на самоуправляващата се фабрика Vio.Me. в 6:30 сутринта 30/3/20. Те бяха подготвили кран и с подкрепата на 2 отряда за борба с безредиците, те подходиха като гръцките правителства от 50-те, които екзекутираха партизани през нощта, за да не реагират хората. Ние също така осъждаме „колегите“ от държавната електроподавателна компания, които са съдействали на акт.

Изискваме незабавно възстановяване на електрозахранването.

И всичко това, докато сме в процес на преговори с Министерството на Труда за пълна легализация на самоуправляваща се фабрика Vio.Me.

И тази атаке се случва в момент, в който знаят, че ние произвеждаме продукти за домашна хигиена, които са от първостепенно значение за обществото в този момент.

Работници в SE Vio.Me

Източник: Живот След Капитализма

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s